Zoeken

 
Chiari-osteotomie PDF Afdrukken E-mail

De Chiari-osteotomie wordt net als de pandakplastiek uitgevoerd bij patienten met heupdysplasie,die niet in aanmerking komen voor een Ganz-osteotomie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn, wanneer de heupkop sterk afgeplat is, of misvormd. Het principe van deze operatie is, dat het bekken boogvormig, vlak boven de heupkop wordt doorgenomen. Hierbij worden de contouren van de heupkop gevolgd. Vervolgens wordt de bekkenhelft aan de onderzijde iets naar binnen verschoven. Hierdoor vormt de bovenste helft van het bekken als het ware een bedekking van de heupkop. Het contactoppervlak wordt vergroot, waardoor de pijnklachten kunnen afnemen. Net als bij de pandakplastiek, bestaat de bedekking niet uit kraakbeen, maar zit het gewrichtskapsel tussen de heupkom en kop.

Na de verplaatsing van de twee bekkenhelften, worden deze aan elkaar gefixeerd met behulp van schroeven. Zodra de pijn dit toe staat, kan enkele dagen na de operatie gestart worden met mobiliseren. De eerste 6 tot 8 weken wordt gedeeltelijk belast met behulp van krukken en fysiotherapie.

De chiari-osteotomie is technisch iets ingewikkelder dan de pandakplastiek en niet iedere orthopedisch chirurg heeft ervaring met deze al vele tientallen jaren bestaande techniek. Toch is het een relatief eenvoudige operatietechniek, met weinig kans op complicaties. Het nadeel van de Chiari-operatie is, dat patienten vaak blijvend met een (geringe) zwik lopen. Dit wordt veroorzaakt doordat de verplaatsing van de aanhechting van de bilspieren. Een tweede nadeel is het feit dat het bekken vernauwd wordt, waardoor de kans op een natuurlijke bevalling kleiner wordt. Toch zijn de langtermijn resultaten redelijk goed: 40 tot 60% van de patienten is 15 tot 20 jaar na de operatie nog pijnvrij.

De Chiari osteotomie wordt tegenwoordig vooral nog toegepast bij oudere kinderen en jonge volwassenen met ernstige spasticiteit. Soms is er ook een goede reden om bij bepaalde vormen van spasticiteit deze operatietechniek toe te passen.

 

   
fig. 62 
 fig. 63

Figuur 62 en 63: Een voorbeeld van de Chiari osteotomie.

 

© 2006 Dr. M. Heeg. All rights reserved.