Zoeken

 
Home PDF Afdrukken E-mail

Operatieve behandeling

bij patiënten met heupdysplasie

Welkom op de informatiesite over de operatieve behandeling van heupdysplasie! Voor veel ouders en volwassenen komt de diagnose heupdysplasie als een volstrekte verrassing.

Op deze site vindt u uitgebreide achtergrond informatie over de anatomie van het heupgewricht en heupdysplasie. De verschillende operatieve behandelingsmogelijkheden van heupdysplasie en alternatieven worden uitgebreid besproken. Uiteraard zijn de behandelingsmogelijkheden voor kinderen anders dan bij volwassenen.

 

De meeste kinderen kunnen zonder operatie behandeld behandeld worden, maar soms is uiteindelijk toch een operatie nodig.. Wat houdt die operatie precies in? Hoe werkt het precies en waarom wordt juist die operatie uitgevoerd? Op deze site vindt u de juiste informatie!

 

Deze site bevat ook uitgebreide informatie over de operatieve behandeling van volwassenen met heupdysplasie: de Ganz osteotomie. De operatie is in 1982 bedacht door Prof. Reinhold Ganz, orthopedisch chirurg in Bern, Zwitserland. Wereldwijd wordt deze techniek steeds meer toegepast. Sinds 1995 wordt deze operatie in Nederland uitgevoerd door dr Minne Heeg, en inmiddels al vele jaren door Dr. Geert Ensing, beiden orthopedisch chirurgen in Assen. In de afgelopen jaren zijn ruim 1200 patiënten geopereerd. Jaarlijks wordt de operatie bij circa 90 patiënten uitgevoerd.

In het kort wordt bij de operatie de heupkom losgemaakt uit het bekken en over de heupkop in de goede stand gedraaid. Vervolgens wordt de heupkom in de goede stand vastgezet. Hierdoor wordt het contactoppervlak tussen de kop en kom vergroot, waardoor de pijnklachten verminderen of verdwijnen. Ook de kans dat slijtage zich ontwikkeld neemt hiermee af.

De Ganz operatie is een behandeling die veel van u vergt, maar u ook veel kan bieden! Neem de tijd om na te denken over de beslissing. Bedenk welke periode en welke omstandigheden voor u het beste zijn, en neem uw beslissing weloverwogen! Met de uitgebreide informatie op deze site, kunt u de keuze om zich te laten opereren zo verantwoord mogelijk te maken.

 

 

 

 

© 2006 Dr. M. Heeg. All rights reserved.