Zoeken

 
Welk onderzoek is vooraf nodig? PDF Afdrukken E-mail

Op het spreekuur wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Hierbij wordt beoordeeld hoe de beweeglijkheid van uw heupen is, welke bewegingen pijnklachten veroorzaken, hoe de spierkracht is en of er beenlengteverschil is. Bepaalde testjes, kunnen aanwijzingen geven, of er mogelijk een labrum-letsel aanwezig is.

 

   
 fig. 41
 fig. 42

 

Figuur 41 en 42: Twee mogelijke testen om duidelijk te maken of er sprake kan zijn van een labrum-letsel.

 

Het labrum is een soort van bindweefselachtige schijf, welke op de rand van de heupkom aanhecht, en over de heupkop heen glijdt. Het labrum geeft extra stevigheid en smering aan het gewricht. Scheurtjes van het labrum kunnen bepaalde snerpende pijn veroorzaken Daarnaast zijn aanvullende röntgenfoto’s noodzakelijk. Ook wanneer u door een andere specialist verwezen bent, zijn toch vaak nieuwe röntgenfoto’s nodig. In een aantal gevallen wordt dit uitgebreid met een CT-scan, MRI-scan, of een botscan, waarvoor een aparte afspraak gemaakt wordt. In sommige gevallen wordt de MRI-scan gecombineerd met een contrastonderzoek van de heup.

 

De anesthesist bespreekt op het preoperatieve spreekuur, welke methoden van pijnbestrijding en verdoving worden toegepast. Dit kan een ruggenprik verdoving zijn, of een pomp met pijnbestrijding die U zelf kunt bedienen na de operatie. De operatie vindt meestal plaats onder algehele verdoving (narcose).

 

© 2006 Dr. M. Heeg. All rights reserved.