Zoeken

 
Wat zijn de voordelen van de Ganz techniek? PDF Afdrukken E-mail

Heel simpel gesteld, is het principe van de Ganz operatie, dat de heupkom zorgvuldig wordt losgemaakt uit het bekken en vervolgens in de goede stand wordt gekanteld over de heupkop en vastgezet. De mate en richting waarin de heupkom gedraaid moet worden is voor elke individuele patiënt verschillend.

De Ganz-techniek heeft een aantal voordelen boven andere technieken, zoals de Triple of Tönnis techniek. Wereldwijd, wordt tegenwoordig bijna uitsluitend de Ganz-techniek toegepast ter behandeling van volwassenen met heupdysplasie. Het nadeel van de Ganz-techniek is, dat het technisch iets ingewikkelder is, dan de overige technieken. Een grote ervaring met deze techniek en een zeer goed inzicht in de anatomie is dan ook essentieel om tot een goed resultaat te komen. In het algemeen is het zeer verstandig om dergelijke operaties te laten uitvoeren door orthopedisch chirurgen welke al grote ervaring hebben met de operatieve behandeling van heupdysplasie.

  
 fig. 43

 

Figuur 43: In het rood is aangegeven hoe de heupkom uit het bekken wordt losgemaakt bij de Ganz techniek. In het zwart is de Triple of Tönnis osteotomie aangegeven. Bij de Ganz osteotomie blijft de achterkant van het bekken intact, waardoor de stabiliteit van het bekken als geheel bewaard blijft.

 

De belangrijkste voordelen van de Ganz-techniek, in vergelijking met andere technieken, zoals de Triple of Tönnis osteotomie zijn: 

  • Er is één litteken/benadering nodig, in plaats van twee.
  • De bekkenring blijft intact, omdat alleen de heupkom wordt losgemaakt. Hierdoor blijft de vorm en de stabiliteit van het bekken zelf gehandhaafd. Dit maakt snelle mobilisatie mogelijk. Bovendien is er weinig kans dat een beenlengteverschil ontstaat. Een tweede belangrijke voordeel hiervan is, dat de correctiemogelijkheid groter is aangezien de verbindingen van de bekkenbodem niet onder spanning komen te staan. Met andere woorden: vooral wanneer de heupdysplasie ernstig is, en een grotere correctie of draaiing van de heupkom noodzakelijk is, is de correctiemogelijkheid van de Ganz-osteotomie groter dan met andere technieken.
  • Doordat de bekkenring intact blijft, is er minder kans op beschadiging van de belangrijkste zenuw naar het been.
  • Door het intact blijven van de bekkenring, wordt de uitgang van het kleine bekken niet veranderd, waardoor een latere zwangerschap geen verhoogde kans op een keizersnede oplevert.

 

 

2006 Dr. M. Heeg. All rights reserved.