Zoeken

 
Informatie voor de Fysiotherapeut PDF Afdrukken E-mail

Voor de fysiotherapeut worden een aantal zaken extra toegelicht:

 

Indien u als fysiotherapeut in de gelegenheid bent om de patiënt voorafgaande aan de operatie te begeleiden, is het zinvol om de patiënt spierversterkende oefeningen aan te leren, en met krukken te leren lopen, waarmee partieel belast mag worden.

1. Bij de operatie, wordt de M. Sartorius met een botblokje van de SIAS losgemaakt, en aan het einde van de operatie weer vastgezet. De spier zelf blijft volledig intact. De consequentie is echter wel, dat de patiënt het been de eerste zes weken niet actief mag heffen, totdat het botblokje weer goed is vastgegroeid.

2. Bij de operatie wordt de M. Rectus Femoris losgemaakt van het heupkapsel in de Spina Iliaca Inferior. Aan het einde van de operatie wordt de spier weer teruggehecht aan de bekkenkam.

3. De nabehandeling is tamelijk uniek: ondanks dat de gehele heupkom uit het bekken is losgemaakt, kan de patiënt snel mobiliseren, en mag de eerste zes weken 20 kilo belasten, maximaal! Deze 20 kg dient echter absoluut NIET overschreden te worden.

4. Alhoewel de M. Gluteus Maximus tijdens de operatie niet losgemaakt wordt van de Crista, treedt door inactiviteit vaak enige atrofie op, die makkelijk bijgetraind kan worden. Ditzelfde geldt voor de M. Iliopsoas en de Adductoren. Alle drie genoemde spieren blijven onaangeroerd tijdens de operatie, maar door standsverandering van de heupkom en het effect van de operatie, kan krachtsverlies wel tot 6 maanden na de operatie duren.

 

PDF icon Klik hier voor de oefeningen week 1-6 (PDF)

PDF icon Klik hier voor de oefeningen week 6-12 (PDF)

 

 

 

2006 Dr. M. Heeg. All rights reserved.