Zoeken

 
Wat kunt u zelf doen voorafgaand aan de operatie: PDF Afdrukken E-mail

Van groot belang is, dat u zelf in een zo goed mogelijke conditie bent voor de operatie. Zorg voor voldoende rust in de weken voorafgaand aan de operatie. Regel op tijd, dat uw gezin zo normaal mogelijk kan functioneren door voldoende hulp in te schakelen. Neem daar ook voldoende uitloop voor, zodat u zichzelf niet een al te grote druk oplegt.

Overweeg om tijdelijk beneden te gaan slapen, wanneer u trappen moet lopen om in uw slaapkamer te komen. Zorg voor een bed op de juiste hoogte, een toiletverhoger, en een instelbare bureaustoel op plaatsen waar u veel bent, zoals de keuken of woonkamer. Ook een douche of badkrukje is handig. Meestal kunt u deze hulpmiddelen via het Groene Kruis of Icare gratis lenen.

Zorg voor een goed gewicht! Hoe zwaarder u bent, hoe lastiger de operatie is, en hoe meer bloedverlies optreedt. Bij zeer overmatig overgewicht wordt de operatie uitgesteld totdat gebleken is dat u een acceptabel gewicht heeft.

Zorg voor een zo goed mogelijke conditie voorafgaand aan de operatie. Des te sterker uw spieren zijn, des te makkelijker verloopt de oefentherapie na de operatie. Probeer een hometrainer te organiseren, die u in de eerste maanden na de operatie heel goed kunt gebruiken! Fietsen en zwemmen is nooit schadelijk voor het heupgewricht, en is een uitstekende manier om uw heupspieren zo sterk mogelijk te maken.

Probeer te stoppen met roken! In de eerste plaats verbeterd uw conditie, maar daarnaast komen sommige complicaties vele malen vaker op bij patienten die roken!!

Tot slot is het van groot belang dat u in de twee weken voorafgaande aan de operatie, de pijnstillers stopt, met uitzondering van Paracetamol. Bijna alle andere pijnstillers die u zou gebruiken, maken namelijk het bloed iets dunner, waardoor het bloedverlies tijdens de operatie toeneemt!

 

2006 Dr. M. Heeg. All rights reserved.